Share Button

Multi considera optarea pentru proiecte de case de lemn doar un compromis, o alternativa ieftina la constructiile “serioase” din zidarie si beton. Din pacate, lipsa de cunostinte si tehnologie a dus la construirea multor case de lemn cu diverse deficiente, fapt care a intarit ideea ca acest sistem constructiv nu este la fel de durabil si confortabil in comparatie cu cel clasic.

Totusi, cred ca se pot construi si in Romania case de lemn la standarde si costuri care sa nu le plaseze in inferioritatea altor sisteme constructive prin respectarea catorva principii:

1. Adaptarea tehnologiilor la materia prima disponibila pe piata din Romania sau importarea de material care sa satisfaca niste cerinte riguroase de calitate. Altfel spus, nu se pot construi case din cheresteaua de lemn, care se gaseste in depozitele de materiale de constructii – aceasta se poate utiliza eventual pentru cofraje sau constructii provizorii.
2. Montarea structurii si a finisajelor  fara “inventii” ad-hoc, adica  aplicarea unor solutii constructive conforme cu normele, testate si acceptate de catre specialisti. Atat proiectantii cat si constructorii din Romania trebuie sa invete din experienta celor care construiesc astfel de case cu succes de zeci de ani de zile iar in lipsa unor norme nationale specifice pentru case din lemn este mai  bine sa adopte detalii din normativele altor tari decat sa incerce “redescoperirea apei calde”
3. Dimensionarea corecta a fundatiilor si a structurii de  lemn, prin asta intelegind calculul elementelor la conditiile de exploatare, dar in nici un caz supradimensionarea nejustificata care duce la cresteri de pret.

Ca si in cazul altor materiale de constructii si in cazul lemnului exista mai multe sisteme de constructie din care cele mai intalnite sunt:

1. Case din lemn masiv – peretii de rezistenta fiind alcatuiti din barne de lemn, asezate pe orizontala (gen cabana).
2. Case cu structura din stalpi si grinzi din lemn sau lemn lamelar, distribuite rar (distantele intre stalpi fiind de ordinul metrilor) .
3. Case a caror structura este constituita de peretii alcatuiti din elelmente verticale dese (montanti) amplasate la distanta de cca 40-60cm si plansee cu grinzi amplasate de asemenea la pas de cca 50cm.  Acest gen de constructie este foarte utilizat mai ales in Statele Unite (cca 90% din locuintele  unifamiliare) si Canada  unde se numeste “light frame constructions” si este cunoscut  in Romania sub denumirea de “case (din lemn) americane”. Datorita avantajelor si raspandirii pe care o are acest sistem constructiv merita sa detaliez cateva aspecte caracteristice:
Fundatia este in general din beton, dar datorita greutatii mici a structurii, este mai economica decat pentru o casa din zidarie.
Peretii sunt practic un sandwich format din panourile de inchidere (placajm, OSB, fibrogips, gips-carton, etc.) care prinde la mijloc montantii, iar in spatiul dintre acestia izolatia termica.
Planseele sunt un ansamblu de grinzi dese, peste care se monteaza mai multe straturi de materiale (de ex. OSB, Izolatie fonica, elemente de pardoseala).
Acoperisul este destul de asemanator cu o sarpanta clasica, dar poate fi format si din ferme de lemn prefabricate.
O caracteristica esentiala a sistemului este utilizarea de elemente de lemn cu sectiune standardizata, care se imbina simplu, fara chertari, dar dupa detalii riguros alcatuite (se  prevede chiar si  numarul si tipul de cuie care trebuie folosite pentru divese tipuri de imbinari)

Fara indoiala ca sunt foarte multe lucruri de spus despre casele din lemn. O sa incerc in articolele urmatoare sa aprofundez si astept in acelasi timp sugestiile dumneavoastra in legatura cu aspecte pe care le considerati intersante pentru a fi discutate.

barne de lemn

1. Casa din barne

2. Structura cu stalpi si grinzi

3. Structura “light-frame”

Comments