Share Button

Montaj strcutura metalicaConstructiile cu structura metalica reprezinta un sector foarte important al domeniului constructiilor, avand in prezent o aplicabilitate larga, de la constructii cu un singur nivel pana la cladiri foarte inalte, cu reprezentare in  tot spectrul de functiuni (industrial, comercial, rezidential, etc.). Dezvoltarea fara precedent a acestui sector in ultimii zeci de ani are la baza cateva particularitati pe care acest tip de structuri le prezinta:


 
Gradul mare de prefabricare
 
Exista doua mari etape in realizarea unei cladiri cu structura metalica: uzinarea si montajul. Uzinarea reprezinta confectionarea in atelier, din laminate sau tabla de otel, a elementelor (stalpi, grinzi, contravantuiri etc.) care vor alcatui, in urma montajului, structura de rezistenta a unei cladiri. Dupa cum spune si numele,  acest proces – uzinarea – este realmente industrial, supunandu-se exigentelor si procedeelor specifice productiei industriale si mai putin celor caracteristice  constructiilor. Astfel, in atelier,  se pot obtine reduceri substantiale de costuri si timp de executie (vis-a-vis de executia pe santier), totodata obtinand un produs finit a carui calitate este usor de controlat si care inglobeaza o mare parte din manopera totala necesara realizarii structurii.

 
Transportul facil si montajul rapid, implicand costuri reduse
 
O consecinta directa a gradului mare de prefabricare consta in montajul care se poate realiza foarte rapid, cu costuri relativ reduse si cu o dependenta mult mai mica fata de conditiile de mediu dacat in cazul structurilor de beton. In cazul structurilor metalice, atat transportul de la fabrica la santier, cat si logistica necesara montajului sunt favorizate prin greutatea  mica pe suprafata construita pe care structurile metalice o prezinta (in medie 40-75 kg/mp construit).
 
Estimeaza Pret hala metalica 

 
Durabilitatea constructiilor metalice
 
Exista o multidudine de constructii de marca cu structura metalica care au trecut cu succes testul timpului; fie ca vorbim de Turnul Eiffel, de podul Golden Gate sau de structura metalica care adaposteste peroanele garii Keleti din Budapesta, avem dovada ca putem spera pentru o structura metalica la o perioada de exploatare de peste 100 ani, in conditiile unei mentenante adecvate. Constructiile metalice prezinta o  serie de avantaje cum ar fi comportamentul foarte bun la actiuni seismice, acesta datorandu-se atat greutatatii proprii reduse a acestui tip de structura, dar si ductilitatii specifice otelului. Fara indoiala, exista si aspecte in care structurile metalice au un compotament deficitar fata de constructiile din beton sau zidarie. Probabil cel mai mare dezavantaj este rezistenta slaba la coroziune, fapt care impune masuri de protectie si intretinere riguroase. Cu toate acestea, posibilitatea de acoperire prin  zincare la cald a structurilor expuse direct conditiilor atmosferice aduce garantii de protectie de ordinul zecilor de ani, eliminand revopsirea din cadrul lucrarilor de intretinere. O alta latura care necesita atentie este rezistenta mai slaba la expunere la foc a structurilor metalice, in acest context existand o serie de metode de protectie a elementelor constructive de la acoperire cu vopsele termoprotectoare (intumescente), mortare izolatoare, pana la placare sau inglobarea in beton a respectivelor elemente.

 
Potentialul arhitectural si functional
 
Din acest punct de vedere structurile metalice se afla fara indoiala in top. Fie ca este vorba de cladiri cu deschideri mari si foarte mari (sali de expozitie, sali de sport) , de constructii multietajate inalte situate in zone seismice sau cu vanturi extreme, de poduri sau constructii industriale, structurile metalice sunt in general solutia care obtine cel mai bun raport calitate/ pret. Practic, conceptul de ferma (grinda cu zabrele) – cea mai intalnita solutie de rezolvare a deschiderilor mari – este aproape sinonim cu confectia metalica. Prin combinarea elementelor de structura metalica (pentru stalpi, grinzi, contravantuiri) cu elemente de beton armat (subsoluri, diafragme, plansee) s-a obtinut solutia optima pentru realizarea cladirilor inalte, care domina in prezent peisajul urban al marilor metropole.

Constructiile metalice si protectia mediului
Este bine cunoscut ca industria siderurgica, care produce practic materia prima pentru realizarea structurilor metalice, este un sector poluant si mare consumator de resurse. Cu toate acestea, structurile metalice, in anasamblu, sunt destul de ecologice, mai ales prin prisma posibilitatii de a fi dezmembrate usor si apoi reciclate dupa incheierea duratei de exploatare. Alte aspecte, cum ar fi greutatea mica pe suprafata construita si posibilitatea de a tronsona elementele la dimensiuni usor de transportat, au ca rezultat economisirea de combustibil pentru transport, implicit emisii reduse, toate acestea contrabalansand intr-o anumita masura dezavantajele date de caracterul poluant si energofag al industriei extractive si siderurgice.

Comments