Share Button

Pentru anumite tipuri de cladiri, cum ar fi halele de depozitare, sau hale care adapostesc anumite procese de productie sau servicii, va prezentam alternativa de realizare a structurii de rezistenta din profile zincate laminate la rece.

Principalele avantaje ale acestui sistem constructiv sunt:

Hala Express Zn

Structura din profile formate la rece

  • greutatea mai mica a structurii care conduce la preturi mai mici pentru constructii
  • rezistenta la coroziune si aspectul placut si uniform in timp al elementelor structurale
  • termene de executie reduse

Ce inseamna structuri din profile zincate laminate la rece?

Profilele care alcatuiesc elementele constructive  (stalpi, grinzi) sunt prelucrate din fasii de tabla subtire (1-3mm in general), zincata la cald (din cauza grosimii mici protectia anticoroziva este esentiala) indoita progresiv prin trecerea prin mai multe  seturi de role. Procesul de formare a sectiunii se desfasoara la rece, iar liniile tehnologice permit in general obtinerea unei varietati foarte mari de forme.

Care este motivul pretului redus al acestuit tip de structuri?

Utilizarea unor profile formate din tabla subtire inseamna practic otel mai putin iar varietatea mare de forme care se pot obtine (se pot forma profile customizate chiar in serii mici, fara cresteri substantiale de cost) permite proiectantilor sa ajunga la conformatii structurale bine optimizate si implict mai ieftine.

Exista si alte aspecte care coroborate aduc reduceri de costuri:

  • multe linii de laminare sunt dotate cu sisteme de gaurire automata (cu comanda numerica) a profilelor, fapt care duce la reduceri substantiale de manopera
  • eliminarea completa a vopsirii
  • montajul facil si usor de verificat, acesta executandu-se in general cu suruburi (cantitatea de sudura inglobata intr-o astfel de structura este semnificativ mai mica decat in cazul sistemelor structurale clasice)
  • rapiditatea in uzinare si montaj

Cladiri care se preteaza foarte bine pentru acest sistem constructiv:

  • Hale de depozitare, pentru orice produse (in special marfuri neinflamabile)
  • Hale in care se desfasoara procese de productie,  fara a fi necesare poduri rulante sau alte instalatii “agatate” de structura halei.
  • Hale in care se desfasoara diverse servicii (service auto, spalatorii auto, ateliere mici)

De ce aceste structuri nu sunt la fel de raspandite ca cele din profile laminate clasice?

Hale parter cu astfel de structura sunt foarte de raspandite in alte tari, asadar, in cele ce urmeaza ma voi referi la situatia din tara noastra.

Desi  in ultimii ani profilele formate la rece au fost folosite pe scara larga la inchiderea halelor metalice pe post de pane si rigle de fatada, utilizarea ca elemente structurale principale (stalpi si grinzi) este privita inca cu oareacare rezerve de catre mediul ingineresc. In plus, odata cu adoptarea de catre tara noastra a standardelor de proiectare europene (EUROCODE), exista o norma moderna si perfect aplicabila de proiectare a acestor structuri SR-EN 1993-1-3:2007 Reguli de proiectare pentru elemente formate din table subtiri formate la rece.

Comportarea la solicitari a elementelor formate din profile cu pereti subtiri, este destul de diferita (mai complexa) fata de profilele laminate clasice utilizate in mod curent. Aceasta face ca proiectarea structurilor din profile laminate la rece sa fie mai laborioasa,  si conduce la reticenta din partea proiectantilor in adoptarea lor ca sistem structural. Tendintele de reducere a costurilor si aparitia in Romania a unor producatori   care au in gama de produse si astfel de structuri sunt de natura sa creasca interesul pe acest segment, asteptand in viitorul apropiat o crestere a ponderii utilizarii profilelor formate la rece  pentru structuri de dimensiuni reduse in detrimentul sistemelelor clasice.

Biroul de proiectare noiconstruim , impreuna cu partenerii nostri Rom Service, care executa si monteaza efectiv structura metalica, au pus la punct la inceputul anului 2010 sistemul de hale din profile zincate formate la rece ExpressZn. Din cat cunoastem, este primul sistem de acest gen proiectat si fabricat integral in Romania.


Comments