Share Button
etrieri fasonati automat

Etrieri din OB-37, in plan departat este o stiva de PC52

Pentru cei care vor sa inteleaga un proiect de casa si sa urmareasca constructia propriei case, voi incerca sa clarific  nebuloasa din jurul tipurilor de otel  folosite pentru armarea elementelor de beton. Oricine a avut oaresice tangente cu santierul a auzit de “obeu”, “peceu”, plasa, etc. Explicatii:

  • OB – otel (O) – beton (B). Dupa indicativul OB, urmeaza un numar, in general, 37 – adica OB-37. Numărul indică rezistenţa la rupere a oţelului din care este facuta bara de armătură. La ora actuala, in mod curent, armăturile OB-37 se folosesc diametrele 6 şi 8, pentru confecţionarea etrierilor, la armarea placilor sau pentru armaturi de montaj
  • PC – otel cu profil periodic (P) laminat la cald (C). Indicativul PC este de asemenea urmat de un numar care indica rezistenta la rupere a otelului. In standardul romanesc exista PC52, PC60, sau chiar PC90. In practica de proiectare dar si pe piata materialelor de constructii se gaseste cu precadere PC52. Acest tip de armaturi pentru beton este preferat de catre proiectanti  atat datorita rezistentei mai mari decat la OB37, cat si pentru ancorarea superioara care se realizează gratie profilatiei.
  • STNB – sarma (S) trasa (T) neteda (N) pentru beton (B). STNB-urile si STPB-urile se gasesc in general sub forma de plase. Denumirea populara este de plasa sudata sau plasa de Buzau. Practic STNB-urile se livrează în panouri de plasa gata sudate, formate de bare de diametre intre 4mm si 10mm, cu diverse interpatii intre ele (in general 100 sau 150mm).  In proiecte dupa indicativ urmeaza caracteristicile plasei. De exemplu STNB Ø6/100/100, care inseamna bare de 6mm, sudate la spatiu de 100mm, pe ambele directii. Rezistenţa sarmei din care este alcatuita plasa este mai mare decat la OB37, fiind comparabila cu cea a otelului PC52.

    STNB, STPB

    Plasa sudata STPB pentru armarea betonului

  • STPB – sarma (S) trasa (T) profilata (P) pentru beton (B). Aspectul, este absolut similar cu cel al plaselor STNB cu diferenta ca sarmele dincare acestea sunt alcatuite preyinta striatii, asemeni profilului PC. Atat plasele STNB cat si STPB, sunt utilizate in special pentru armarea diafragmelor sau planseelor de beton. Avantajul major pe care il au fata de barele izolate din OB37 sau PC52 este economia de manopera care se face la armarea elementelor amintite mai sus.

Comments