Share Button

caramizi de polistiren

"Caramizi" de polistiren

Amvic este probabil cel mai cunoscut brand de ICF’s din Romania  (voi enumera si alte sisteme care au fost si/ sau sunt disponibile la vanzare in Romania: Isoteq, Isorast, Argisol, ODECO, Smartblock, lista ramane deschisa). ICF’s – Insulated Concrete Forms, se traduce exact prin  Cofraje Izolate pentru Beton (am intalnit si denumirea de  cofraje pierdute din polistiren) si reprezinta un sistem constructiv cu o raspandire globala destul de larga in tarile dezvoltate si cu o reprezentare demna de luat in seama si in Romania. Acest articol este primul dintr-o serie unde imi propun sa vorbesc despre diverse aspecte ale acestui sistem constructiv (pe care il voi denumi in mod impropriu Amvic*) .

Ma pot lauda cu ceva experienta in proiectarea caselor din aceste sisteme si as fi bucuros daca cei interesati de aceasta serie de articole ar participa cu intrebari si comentarii.

Realizarea unui perete de Amvic (sau alt ICF)

Etapele principale pentru realizarea peretilor din cofraje de polistiren:

Montarea “caramizilor” Amvic

Tehnologia consta in montarea unor elemente realizate in 99% din cazuri din polistiren expandat care, odata zidite, vor constitui un cofraj in care se va turna beton. Elementele sunt formate practic din doua fete de polistiren, solidarizate intre ele printr-o brida din metal, plastic sau chiar printr-o punte de polistiren. Pentru facilitarea montajului, elementele au nuturi de imbinare (asemanator cu piesele de Lego) iar brida intermediara are lacasuri pentru pozitionarea barelor de armatura orizontale.

Blocurile au dimensiuni mari, astfel fiind posibila o viteza de montaj ridicata (3 oameni cu ceva experienta ridica un nivel de 75mp in 2 zile). Acest lucru este posibil avand in vedere densitatea mica a polistirenului (20-30kg/mc pentru aplicatiile ICF’s)  si deci greutatea mica a elementelor. Cu toate ca proprietatea de Lego ale sistemelor este destul de foulproof (este complicat sa gresesti) este necesara verificarea alinierii, axari si verticalitatii pe masura avansarii cu montajul.

Armarea “peretilor”

Armarea peretelui din ICF se realizeaza asemeni oricarui perete de beton armat. Armarea se realizeaza conform proiectului de rezistenta facut de inginerul proiectant. Este foarte important ca proiectantul sa se adapteze la caracteristicile sistemului si sa conceapa un sistem de armare care sa se poata implementa usor pe santier. Armatura orizontala se monteaza in general usor pe masura ce se ridica peretele.

Detaliu perete Amvic - armare

Amvic, zidirea si armarea (una din modalitatile de armare)

Montarea barelor verticale,  complica un pic lucrurile . In cazul in care acestea se monteaza inainte de zidirea peretelui, elementele de cofraj vor trebui introduse de sus, prin barele de armatura verticala – lucru destul de complicat. Cealalta situatie presupune zidirea peretelui, iar la sfarsit introducerea armaturii verticale, fapt ce este deasemenea complicat daca e gandim ca fiecare bara verticala trebuie sa aiba o pozitie bine determinata in cadrul peretelui, conform specificatiilor din proiect.

O solutie ar fi armarea verticala cu carcase de armatura (un fel de stalpisori) care pot fi introduse intre barele montate orizontal, si care prin conformatia lor vor avea o pozitie bine determinata in cadrul peretelui IFC. In urma betonarii se obtine un perete realizat din mai multe diafragme de beton simplu (sau armat doar pe orizontala) marginite de  bulbi  (stalpisori) armati, asezati la un anumit pas si la intersectiile peretilor.

Betonarea unui perete de Amvic (ICF)

Turnarea betonului in peretele zidit din “caramizi” de polistiren reprezinta etapa cea mai importanta din realizarea constructiei din Amvic sau alt ICF. Pana la betonare, orice lucrare executata este reparabila si se pot face ajustari, etc. Prin urmare, este extrem de important ca, inainte de turnare, sa se verifice pozitionarea si verticalitatea peretilor. Apoi peretii trebuie sprijiniti la pozitie pentru fi asigurati impotriva miscarii accidentale in timpul turnarii betonului (cofrajele IFC fiind foarte usoare). Sprijinirile se realizeaza cu elemente de sprijin special concepute (care se inchiriaza de la producatorul/vanzatorul sistemului) sau pur si simplu dulghereste, cu cusaci, dulapi si scanduri.

Turnarea betonului in elemente ICF trebuie sa respecte prevederile specifice fiecarui sistem referitoare la viteza de turnare a betonului si consistenta betonului. O betonare prea rapida poate conduce la  situatia foarte neplacuta in care peretele de polistiren al cofrajului cedeaza. O betonare pe etape, cu pauze mari intre ele (am auzit cazuri cand asteptau o zi intre doua etape) produce un perete care nu mai este turnat monolit, deci care va avea o rezistenta mica.

Un aspect foarte important al betonarii, este o foarte buna compactare si omogenizare a betonului in cofrajul din Amvic. Umplerea uniforma, fara goluri a cofrajului de polistiren, astfel incat betonul sa nu fie segregat, se realizeaza prin vibrarea betonului cu ajutorul unui vibrator pentru beton. Am auzit de mai multe ori povesti cum ca ca betonul nu trebuie vibrat (pentru ca: se toarna cu “elefantul”, sau pentru este un beton mai special, sau elementele de cofraj au abilitatea magica, as completa eu, de a vibra betonul). Este o mare greseala. In realitate, din comoditate sau de teama spargerii cofrajului, nu se vibreaza,  iar acest lucru conduce poate conduce la segregari si deci o calitate slaba a betonului. Problema este cu atat mai mare cu cat nu exista decofrare care sa puna in evidenta acest potential viciu de executie. Recomandarea mea este sa intrebati de la inceput producatorul/vanzatorul sistemului cu privire la acest aspect, iar daca sustine ca nu este necesara vibrarea, sa va orientati spre concurenta.

peretele exterior al unei case sistem Argisol

Casa din cofraje pierdute polistiren (sistem Argisol) - peretii parterului betonati

La majoritatea sistemelor ICF, betonarea se poate  face prin treceri succesive urmarind peretii casei,  la o viteza de ordinul 0.5-1m (inaltime de perete) pe ora. Odata cu turnarea fiecarui strat de beton se poate realiza vibrarea betonului, fara a deranja in profunzime straturile turnate in anterior. Astfel, betonarea unui nivel de casa se poate executa in cateva ore, fiind foarte potrivita pentru aceasta o pompa de beton stationara deoarece nu este nevoie de debit mare iar costurile sunt  mai mici  decat pentru un “elefant” (pompa autopurtata cu brat hidraulic).

perete din caramizi polistiren vazut din interior

Perete din ICF's (Argisol), se observa si fixarea (asigurarea) cu popi si spraituri metalice

*informatia din articole se refera la sistemele tip ICF’s in general, Amvic este doar brandul cel mai cunoscut la noi.

Comments