Share Button
Cote de nivel, reprezentare si simboluri

Cotele de nivel in proiectele de constructii

Cotele de nivel se utilizeaza pentru specificarea pozitiei pe verticala a elementelor de constructii. In planuri, ele sunt reprezentate printr-un numar incadrat intr-un dreptunghi.  In desenele de fatade si in sectiuni, pot fi folosite mai multe simboluri, insotite de textul care reprezinta nivelul. Nivelul se exprima in metri cu doua sau cu trei zecimale.

Cota ±0,00 COTA ZERO, este nivelul de referinta fata de care sunt exprimate toate cotele de nivel dintr-un proiect. In mod conventional, dar nu este o regula, cota +/-0,00 se atribuie nivelului pardoselii finite a parterului.

Reprezentare cote de nivel in planuri

O varianta este exprimarea cotei ±0,00 fata de Nivelul Marii Negre (NMN). Astfel in proiect (in general in planul de fundatii) se specifica de exemplu “valoarea absoluta a cotei +/-0,00 este 88.75 NMN”. Pe santier, topograful care traseaza constructia se foloseste de reteaua de repere cu nivel cunoscut din zona si figureaza cota de nivel absolut ceruta de catre proiectant. Aceasta metoda este exacta si nu lasa loc de ambiguitati, insa presupune  colaborarea cu un topometrist atat la nivelul proiectarii cat si la trasarea in teren a constructiei.

O alta varianta, este exprimarea cotei +/-0,00 fata de un reper stabilit din teren cum ar fi nivelul trotuarului, drumului, etc. Dezavantajul ar fi acela ca reperul trebuie sa fie orizontal, (sau cel putin pozitia la care se face referire sa fie clar si exact exprimata)  si sa ramana nemodificat, de la momentul proiectarii pana la executie. In schimb, acest mod de exprimare are avantajul ca este comod nefiind nevoie de instrumente topo sa transmi un nivel la distante mici.  Este de evitat exprimarea cotei +/-0,00 fata de terenul natural sau amenajat existent in jurul viitoarei constructii. De cele mai multe ori variatia nivelului terenului este suficient de mare si deci relationarea fata de acesta este interpretabila.

Comments