Peretii de gips carton (pereti de rigips)

Perete de gipscarton pentru realizarea compartimentarilor
Perete pentru compartimentari, 15.5cm cu structura dubla si cate doua placi la fiecare fata

Peretii de gipscarton sau, in limbaj popular, Rigips (nume care de fapt desemneaza unul din producatorii de sisteme de pereti de gips carton) sunt solutia cea mai intalnita pentru rezolvarea compartimentarilor fara rol structural. Cu toate acestea, am intalnit clienti care resping categoric  solutia de realizare a compartimentarilor cu pereti de  gips carton.

Motivele pentru care unii oameni evita rigips-ul  sunt foarte variate si de multe ori au la baza neintelegeri sau abordari superficiale ale detaliilor sau tehnologiei de executie. Iata cateva dintre ele:

 • Senzatia de lipsa de soliditate, alimentata in principal de  senzatia de gol pe care o ai daca lovesti in perete. Peretele suna a gol pentru ca are un spatiu gol in interior! Cu toate acestea peretele este suficient de rezistent. Eu personal nu am auzit de a avarierea unui perete de rigips, corect executat, provocata din rezemarea sau chiar din impingerea voluntara in perete.
 • Izolarea fonica insuficienta. Tehnologia pe care  “mesterii” nostri o aplica la compartimentarile  caselor de locuit se rezuma de cele mai multe ori la pereti cu cate o foaie de 12.5mm pe fiecare parte, si eventual cu vata minerala intre.  Criteriul principal la construirea unui astfel de perete este costul cat mai mic al materialelor inglobate. Astfel realizat, este evident ca peretele nu va putea garanta o izolare fonica satisfacatoare. Solutiile au existat dintotdeauna; trebuie doar sa ne intoarcem la detaliile puse la dispozitie de catre producatorul sistemului. Am intalnit pereti de rigips, la compartimentarea peretilor dintre camerele unui hotel de 5*, credeti ca se auzea ceva din camera vecina? In prima poza, va propun un exemplu de realizare a unui perete de 15.5cm grosime pentru compartimentari interioare.
 • Aparitia in timp a fisurilor la rosturile dintre placi. Da!, am vazut pereti  de rigips crapati la rosturile dintre placi. Este dovada clara ca o tehnologie elementara nu a fost respectata. Placile de rigips sunt subtiate la zona de imbinare, pentru a permite amplasarea de-a lungul rostului de imbinare intre placi a benzii de fibra de sticla si apoi a chitului de rosturi, urmand ca finisajul sa iasa in cele din urma la fata cu placa.
 • Nu se pot agata obiecte de perete. Exista o multime de sisteme de fixare care pot face fata cu succes la prinderea unor obiecte usoare sau de greutate medie. Intr-adevar pentru a monta mobilier sanitar (chiuvete, vase de WC) , corpuri de mobilier, console de televizor, este nevoie de profile  metalice pozitionate in prealabil in care sa se realizeze fixarile.

  dibluri pentr gips carton
  3 tipuri de dibluri pentru fixare in rigips
 • Comments

  9 responses... add one

  Cauti lucrari in domeniul constructiilor?
  Inregistreaza-te ca Prestator pe www.meseriasul24.ro si plaseaza o oferta la lucrarile postate de catre beneficiari.

  inseamna k n ai avut deaface cu g k ul….se placheaza cu douo chiar si cu trei placi,si asta doar ptr conf fonic

  Nu e mare lucru, niste mesteri stiu ce au de facut. Puteti consulta ghidul de la KNAUF sau de la RIGIPS.

  vreau sa construiesc un perete despartitor, inalt de 4m, lat de 2m. in el incorporez o usa de 90/200. as dori niste sfaturi de montare. multumesc

  Daca cineva e interesat in constructia de residential buildings de pana la 6 nivele cu structuri metalice … si doresc consultanta in domeniu
  va stam la dispozitie la adresa de e-mail:

  mario70@rogers.com

  Vizitati va rugam pe you tube promo-ul de prezentare al companiei specializata in astfel de constructii:

  http://www.youtube.com/watch?v=4ZKvdLiXHJo

  cat si site-ul www. megabuilding.com

  Am lucrat destu de mult cu rigips insa treaba cu 2 placi nu am auzit-o niciodata. Oricum mi se pare practica, mai ales ca rigipsul are un pret destul de rezonabil

  Pingback: Tweets that mention Peretii de gips carton (pereti de rigips) - noiconstruim -- Topsy.com

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *