Share Button
Carcasa de armatura

Exemplu de carcasa de armatura pentru un stalp

Ce sunt etrierii?

O sa incercam in acest articol sa clarificam cateva lucruri despre etrierii folositi la armarea elementelor din beton armat. Etrierii sunt “ramele” (colorate cu rosu in poza alaturata), care impreuna cu barele longitudinale (colorate gri) formeaza carcasa de armatura pentru fundatii, stalpi, grinzi, centuri, sau alte elemente de beton armat. Etrierii si barele longitudinale care formeaza carcasele de armatura sunt fasonate  din otel beton (OB37, PC52, etc.), dupa care sunt asamblate (in mod obisnuit prin legare cu sarma).

Reprezentarea si cotarea etrierilor in proiecte

In plansele in care este prezentata armarea, etrierii apar ca niste “rame”

Cum se reprezinta etrierii

Reprezentarea etrierilor in proiect

care au la capetele barei din care sunt formati, ciocuri. Indicatia care se da in dreptul etrierilor contine marca, pasul si/sau tipul otelului si diametrul. De asemenea desenul trebuie sa contina si o schema in care este prezentat fiecare tip de etrier desfasurat, cotandu-se fiecare ramura a sa si ciocurile.

Am auzit pe la “mesteri” mitul ca etrierii s-ar confectiona doar din OB37 si nu din PC52 (pentru mai multe detalii vezi articolul Amaturi pentru beton- OB37, PC52, STNB). Evident, este o prostie. La case parter, parter + etaj, in general, este suficienta utilizarea otelului OB37  pentru  etrierii ø6 sau ø8, din fundatii, samburi sau centuri . Pe de alta parte, faptul ca otelul OB37 este mai usor de indoit il face mai de dorit de catre fierarii betonisti care au de confectionat sute de etrieri . Totusi, unii proiectantii specifica PC52 si pentru etrierii de diametre mici – este decizia lor si trebuie respectata.

Confectionarea etrierilor

Fasonarea manuala a etrierilor. Se debiteaza bare de armatura din tipul de otel specificat la lungimea indicata langa in schema etrierului.

Fasonare etrieri manual

Fasonarea etrierilor, manual.

Se indoaie  pe masa cu dornuri, conform schemei din proiect. In principiul confectionarea etrierilor nu este o operatiune foarte complicata, dar un ritm de productie decent, impreuna cu mentinerea calitatii se poate obtine doar cu ceva experienta.  In conditiile in care otelul beton de diametru ø6 si ø8 se livreaza la colac, inainte de debitare trebuie indreptat, iar acest lucru se executa cu un utilaj de indreptat. “Procedeul” de indreptare pe santier prin intinderea barei de otel beton prin agatare dupa basculanta, buldo-excavator, sau alte autovehicule este GRESIT!!

Confectionarea automata. La ora actuala din ce in ce mai multi furnizori de otel beton au masini automate de fasonat.

Masinad de fasonat etrieri

Masina de confectionat etrieri

Am avut clienti carora le-am realizat proiectul de casa si care au preferat sa comande integral armatura pentru casa pe care si-o construiau, gata fasonata, conform planurilor si extraselor din proiectul de rezistenta. Avantajele fasonarii mecanizate sunt rapiditatea si raportul calitate/pret foarte bun. Prin cumpararea armaturii gata fasonate, evitati deasemenea pierderile care apar inerent, la prelucrarea armaturii pe santier. Ca referinta, preturile pentru manopera de  fasonare a etrierilor se situeaza intre 0.25-0.35RON/kg.

Rolul etrierilor

1. Fara sa intram foarte mult, in detalii tehnice este de mentionat ca etrierii au un rol foarte important in rezistenta elementelor de beton armat. Armarea cu etrieri se mai numeste si armare transversala. Rolul armarii transversale este preluarea eforturilor provenite din forta taietoare sau din torsiune.

Fisuri de rupere la forta taietoare, si rolul etrierilor

Mod de rupere a unei grinzi de beton armat, fisurile din margine sunt provocate de forta taietoare

In ultimii ani, analiza cladirilor de beton care au suportat cutremure importante a confirmat importanta armarii cu etrieri a grinzilor si stalpilor. La solicitarile alterante, specifice cutremurului, armarea transversala imbunatateste  comportamentul stalpilor si grinzilor. Astfel, elementele de beton sunt capabile sa aiba deformatii mari fara sa se rupa. Aceasta proprietate se numeste ductilitate, si este esentiala pentru o buna conformare antiseismica.

2. Pe langa rolul de armatura de rezisteta, etrierii asigura pozitia armaturilor longitudinale (barelor de armatura) in elementul de beton armat (stalp, grinda, centura). Etrierii impreuna cu restul armaturiilor alcatuiesc o carcasa rigida care trebuie sa isi mentina forma si pozitia pana la finalizarea turnarii.

Comments