Share Button

Ce tip de invelitoare folosim pentru acoperisul casei? Tigla ceramica vs.  tigla de beton, tigla vs. tabla, sindrila bituminoasa? Cu siguranta, fiecare dintre cei care doresc sa-si faca o casa si-au pus aceasta intrebare.

Nu pot sa raspund la aceasta intrebare dar putem discuta despre avantajele si dezavantajele fiecarui sistem in parte.

Tigla ceramicaInvelitoare din tigla ceramica

Avantaje:

Chiar daca este o apreciere subiectiva, tigla ceramica este cel mai estetic tip de invelitoare, fapt datorat caracterului autentic si traditional.

Tigla ceramica a demonstrat ca este un tip de invelitoare extrem de durabil.  Infunctie si de producator, am intalnit tigle in perfecta stare cu varsta peste 50 ani (este vorba de tigla marca Leu, produsa la Jimbolia).

Un acoperis din tigla asigura un confort foarte bun pentru spatiul amenajat imediat sub el, datorita ventilatiei, amortizarii fonice, caracteristicilor termice. Fara indoiala este cel mai potrivit tip de invelitoare pentru locuintele cu mansarda.

Tigla ceramica poate fi si smaltuita, in aceasta situatie avand un aspect lucios, si o durabilitate sporita. In plus, smaltul poate avea diferite culori.

Fiind o invelitoare formata din multe elemente de dimensiuni mici, este posibila acoperirea unor forme complexe. Mai ales prin utilizarea tiglelor solzi, se pot acoperi suprafete conice, sau acoperisuri cu forma curba, etc.

In cazul unor infiltratii de apa, motivul cel mai probabil este o tigla sparta, care se poate identifica si inlocui relativ usor

Dezavantaje:

Este o invelitoare grea, in mod normal intre 35-65kg/mp, necesitand o structura de lemn a acoperisului dimensionata in consecinta. Totusi daca tinem cont ca incarcarea cu zapada pentru Romania este minim 150kg/mp, aportul adus de greutatea invrlitorii cu tigla ceramica in incarcarile totale pe acoperis nu este determinant.

Acoperisul din tigla metalica nu este cel mai ieftin. Montajul se realizeaza mai complicat decat in cazul altor invelitori, structura de sustinere a tiglelor trebuie sa fie riguros realizata si consumul de manopera pentru montajul efectiv al tiglelor este  mare.

Tigla de betonacoperis cu tigla de beton

Avantaje:

Se pot enumera aceleasi lucruri pe care le-am spus si despre tigla ceramica. Totusi, dupa parerea mea aspectul nu este la fel de placut ca la tigla ceramica.

Tigla de beton poate fi colorata, pigmentul se pune in masa de beton iar paleta de culori este foarte variata.

Dezavantaje:

Aceleasi ca si in cazul tiglei ceramice, cu mentiunea ca tigla de beton este ceva mai grea.

Tigla metalica “tip Lin*dab”tigla tip lindab

[Printr-un e-mail, am fost anuntat ca trebuie sa renunt la asocierea dintre tigla metalica si brandul mai sus mentionat dar fara stea in frunte. Dumnealor s-au suparat (ca magarul pe sat) si sunt de parere ca educ gresit clientii prin aceasta asociere. Imi pare rau de neplacerile pe care le-am cauzat si in consecinta, de acum inainte o sa utilizez formularea tigla “tip Linbad”.]

Avantaje:9

Se monteaza relativ usor si este o solutie foarte versatila, cu care se pot realiza si suprafete cilindrice (cu generatoarea cilintrului in lungul onduleurilor).  Structura de sustinere pentru acest tip de invelitoare este mai simplu de realizat decat cea pentru tigla.

Montajul se realizeaza rapid, producatorii de renume avand sisteme complete de rezolvare a detaliilor caracteristice ale unui acoperis de tip sarpanta – rezolvare jgheaburi, coama, aerisiri, strapungeri, diverse accesorii.

Tigla tip Linbad este usoara, incarcarea adusa de panourile efective de invelitoare este mai mica de 10kgmp (comparativ cu tigla care reprezinta cca 30-40kg/mp)tigla tip lindab cu vopsea cu nisip cuartos

Exista producatori care acopera suprafata exterioara a panourilor cu un strat de nisip cuartos care este ulterior vopsit, aspectul final fiind mult mai placut decat in cazul finisarii cu vopsea lucioasa. De asemenea aceasta acoperire ofera si proprietati de amortizare sonora mai buna

In functie de producator foile de tabla pot fi foarte bine protejate antcoroziv. Astfel durabilitatea panourilor de tigla este mare, unii porducatori oferind 15ani garantie.

Acoperisurile cu panouri din tigla de tabla “tip Linbad” formeaza imediat sub invelitoare un strat de ventiatie dinspre streasina spre coama, care este benefic spatiilor de locuit amenajate imediat sub acoperis (mansarda)

Dezavantaje

Amortizarea fonica si  caracteristicile termice sunt inferioare invelitorii din tigla.

Din punct de estetic, se situeaza in inferioritate fata de tigla clasica, aspectul fiind practic o imitatie a acesteia.

Sindrila bituminoasaacoperis cu tegola

Avantaje:

Se monteaza foarte usor, se poate practic inveli orice forma de acoperis, singura conditie fiind sa existe o astereala continua montata.

Nu este nevoie de elemente speciale pentru rezolvarea coamelor, doliilor, marginilor de acoperis. Toate acestea conduc la mai putina bataie de cap din punct de vedere logistic si la costuri mai mici.

Poate fi considerata o solutie ieftina de rezolvare a invelitorii.

Dezavantaje

Nu asigura strat de ventilatie libera intre invelitoare si astereala (in unele detalii de realizare a acoperisului intre sindrila si astereala apare un strat de difuzie a vaporilor dar este mai mult o gaselnita de marcheting, nu este strat de ventilatie).

Placi rigide ondulate (din fibre impregnate cu bitum, poliester, etc.)placa de acoperis din bitum armat cu fibre de sticla

Avantaje:

Se monteaza foarte usor, pot fi curbate in lungul cutelor.

Asemeni sindrilei bituminoase pot fi considerate o solutie ieftina de acoperire.

Asigura un strat de ventilatie datorita onduleurilor, permitnd o circulatie libera a aerului intre astereala si placile de invelitoare.

Dezavantaje:

Aspect anost, nu foarte potrivit pentru domeniul rezidential

Sisteme traditionale, cu utilizare restransa

In anumite situatii este necesara utilizarea unor invelitori mai speciale, care sa puna in valoare aspectul traditional al unor cladiri sau pur si simplu o viziune arhitecturala mai neconventionala. De exemplu, cum poate sa arate cel mai bine o pensiune in Delta Dunarii, pe malul apei, decat cu invelitoare de stuf.

Acoperisul din stufinvelitoare din stuf

Daca este bine executat, asigura un confort remarcabil. Acoperisul de stuf ofera in plus o buna izolare termica si permite in acelasi timp trasferul de vapori din interior spre exterior. Un acoperis din stuf se poate modela in orice forma, si permite realizarea de suprafete curbe. Folosit in In timp straturile suberioare de stuff care sunt mai expuse la intemperii se degradeaza si trebuie inlocuite. Din pacate mesterii care sunt capabili sa faca acoperisuri din stuf sunt din ce in ce mai greu de gasit.

Acoperisul cu invelitoare din sita sau sindrilasindrila de lemn

Trebuie sa aiba pante mari, atat pentru a facilita eliminarea apei, cat si pentru a reduce incarcarea cu zapada. Din pacate lemnul de rasinoase, folosit la noi (molid) este putin rezistent in timp si trebuie protejat suplimentar pentru a obtine o invelitoare cat de cat durabila. Pentru bugete mai mai exista solutii foarte durabile si estetice, cum ar fi sindrila din lemn de cedru,  sau alte esente bogate in rasini care nu putrezesc in timp.
 Comments