Share Button

rezistenta materialelor

Care este rezistenţa betonului (C8/10, C16/20) ? Care este rezistenţa oţelului sau a fierului beton – OB37, PC 52? Care este rezistenţa cărămizii? Urmează un mic rezumat pe înţelesul tuturor, despre ceea ce inseamna rezistenţa unui material  şi care sunt valorile rezistenţei pentru cateva materiale de constructii.

Înainte de a face o comparație între  diferite materiale, doresc să lămuresc ce este rezistenţa unui material:

Să ne imaginăm un cub 100x100x100mm din materialul X. Peste acel cub punem o placă rezistentă şi rigidă iar după aceea începem să apăsăm cu o forţă pe care o creştem gradual . La un moment dat, acel cub se va rupe (sparge)  – dacă împărţim forţa la care s-a ajuns în momentul spargerii cubului la suprafaţa feţei cubului o să obţinem rezistenţa  materialului X.  De exemplu, să zicem că forţa la care s-a rupt este 3tone (forţa), atunci avem rezistenta de 3tf/10000mm² adică 0,0003tf/mm² sau 0,3kgf/mm², sau 3N/mm², 3MPa, samd.

Analog se procedează şi când dorim să alfăm rezistenţa la întindere a unui material. Să zicem că avem o bară din materialul Y, cu secţiune circulară, Ø20mm. Începem să tragem de capete cu o forţă, pe care o creştem treptat. La un moment dat bara se va rupe – să zicem că forţa a ajuns la 2300kgf -rezistenţa materialului Y este 2300kgf / ((20×20)/4  x 3,14)mm²=2300kgf/314mm² = 7,32 kgf/mm².

Unitatea de măsură pentru rezistenţă este unitate de măsură pentru forţă ([tf] – tona forta, [kgf] – kilogram forta, [N] – newton, [kN] – kilonewton)  impartita la unitate de suprafaţă (milimetru patrat [ mm²], centimentru patrat [cm²], metru patrat [m²]). Un newton pe metru patrat este un Pascal  – Pa=N/m².

Unitate de masura pentru presiune sau rezistenta

Unitati de masura folosite

Unele materiale nu sunt la fel de rezistente la intindere cum sunt la compresiune. Betonul este cel mai important material de construcţie care are o rezistenţă la întindere mult mai mică decât rezistenţa la compresiune. Acesta este motivul pentru care se armează betonul – oţelul din armătură substituie rezistenţa foarte slaba la întindere a betonului simplu. Zidăria are un comportament asemănător cu cel al betonului – are o rezistenţă la compresiune apreciabilă în timp ce nu se poate conta pe o rezistenţă la întindere.

În graficul de mai jos am figurat comparativ rezistenţele unor materiale de construcţii (PC-52, OB-37, beton C16/20, beton C8/10, cărămidă şi lemn de răşinoase) atât pentru întindere cât şi pentru compresiune.

beton c8/10, beton c16/20 ob 37, pc 52 - rezistenta