Share Button

Pentru ce proiecte de case si tipuri de structura sa optam? Pentru majoritatea oamenilor achizitia sau construirea unei case reprezinta cea mai semnificativa investitie. Soliditatea si durabilitatea au fost si sunt cuvinte de ordine atunci cand ne referim la casa pe care ne prompunem sa o realizam. Din acest motiv exista o orientare perfect justificata catre sistemele costructive traditionale, acestea avand garantia testarii in timp.Totusi, daca pana acum 10-15 ani orice sistem constructiv netraditional era privit la noi ca o “ciudatenie”, in prezent, clientii au inceput sa fie mai deschisi catre solutii noi si sistemele constructive netraditionale castiga teren.

Sisteme constructive (sus: zidarie portanta, ICF's -Amvic jos: lemn, metal)

I. Sistemele traditionale.

Casele din zidarie

Daca suntem rigurosi cu sensul  termenului, sistemele traditionale  pentru constructia de case (in sensul de locuinte unifamiliale) la noi in tara sunt rezumate foarte bine in Muzeul Satului. Case de pamant batut, case de paianta sau chirpici, case  din barne de lemn, case de zidarie de caramida (dar lipita cu argila, sau mortar de var) reprezinta larga majoritate a  locuintelor unifamiliale construite in Romania, pana in anii 90, in special in mediul rural. Este evident ca nu aceasta este “traditionalul” pe care il viseaza oamenii; cei mai multi se gandesc la o constructie trainica, din zidarie de caramida, cu fundatii, stalpi, grinzi, centuri si plansee din beton armat (vezi articol). Cu toate ca aportul de rezistenta dat de elementele din beton este determinant, acest sistem constructiv, identificat ca fiind traditional, se numeste sistem cu pereti din zidarie portanta. Riscul seismic prezent in multe zone din Romania a determinat combinarea zidariei simple cu elementele de beton armat amintite, comportamenul unor astfel de structuri la sarcini orizontale (ex. cutremur) fiind mult imbunatatit comparativ cu casele construite exclusiv din zidarie.

Case cu structura din beton armat

Prin titlu ma refer la casele a caror structura de rezistenta este constituita din stalpi, grinzi, eventual pereti si plansee de beton armat, concepute si calculate in asa fel incat peretii de inchidere si compartimentare nu sunt considerati a avea un rol in rezistenta cladirii. Proiectarea unei astfel de case este justificata in cazul in care conceptia arhitecturala nu permite, sau face  foarte dificila rezolvarea structurii cu pereti de zidarie. Un exemplu concret des intalnit este casa cu spatii largi, cu vitraje mari,  la care, pur si simplu, nu sunt destui pereti pe care stea casa. Pana la urma acest sistem structural este la randul lui, si el, destul de conventional, atata vreme cat se poate construi o casa cu structura de beton armat, cu aceiasi  constructori care ridica in mod normal casele de zidarie portanta.

II. Sisteme constructive considerate neconventionale in Romania (lemn, metal, amvic sau alte ICF’s)

Voi prezenta doar sistemele constructive utilizate la noi in tara, neacoperind sistemele care se “zbat” in stadiul de proiecte  pilot, sau experimente.

Case construite din blocuri din materiale termoizolante zidite in care se va turna beton – in Romania cel mai popular este Amvic (in engleza ICFs –   Insulating Concrete Forms).

Elementele care se zidesc, si in care se va turna betonul,  pot fi fabricate din diverse materiale –  polistiren expandat, spuma poliuretanica, aschii de lemn cu ciment. Cele mai uzuale in Romania sunt blocurile de polistiren expandat (Amvic, Argisol, Isoteq, etc.). Filosofia acestui sistem este urmatoarea: daca oricum este necesara izolarea caselor, de ce sa nu facem izolatia inainte, zidind niste elemente usoare, plane, si care eventual se si imbina tip LEGO, avand in acest fel o executie foarte rapida, iar apoi sa turnam practic structura de rezistenta din beton. Dupa intarirea betonului se obtine o structura din pereti de beton armat (armarea se face in timp ce se cladesc blocurile de cofraj), care din punct de vedere structural nu este cu nimic diferita de casele cu structura de beton armat. Totusi din cauza unor particularitati care tin de tehnologia de executie, cum ar fi modul in care se executa armarea, viteza de turnare a betonului si imposibilitatea de a verifica integral aspectul betonului intarit, acest sistem nu poate fi tratat ca o structura clasica de beton armat. O particularitate importanta pe care o au casele construite din ICFs este aceea ca sunt foarte etanse; pereti din beton compact, izolatie la interior si exterior uneori foarte etansa (in cazul blocurilor de polistiren sau spuma poliuretanica), tamplarie moderna cu inchidere pe garnituri de cauciuc, toate acestea nu permit transfer de aer sau vapori intre interior si exterior. Astfel, este necesara o ventilare buna a casei fie prin deschiderea regulata si consecventa a ferestrelor, fie cu ajutorul unei centrale de ventilatie.

Case de lemn

In Romania, casele de lemn reprezinta cea mai intalnita alternativa la sistemele clasice. De fapt, casele de lemn pot fi construite in mai multe sisteme constructive,  diferite din punct de vedere al tehnologiei de constructie vezi articol “Case de lemn”. Dezvoltarea pe care aceste sisteme au cunoscut-o in ultimii ani a avut ca motor principal pretul redus. Din pacate, tendinta de a reduce costurile cu orice pret au avut drept consecinta multe case de lemn prost executate care au condus la o reticenta a clientilor fata de acest material. Eu personal, consider ca lemnul construit in sistem framing sau light framing poate sa fie o combinatie foarte buna calitate/durabilitate/pret, bineinteles cu respectarea unor tehnologii  de prelucrare a materiei prime  si a executiei.

Case de metal

Metalul  este destul de putin utilizat pentru constructiile rezidentiale din Romania, cauza fiind probabil reticenta in fata unui material considerat ori prea avangardist, ori nepotrivit pentru case, mai ales datorita asocierii ideii de structura metalica cu halele industriale si cladirile de birouri. De fapt, intr-un sistem de dispunere foarte asemanator cu “light framing”-utilizat la casele de lemn, se poate construi cam orice casa care se preteaza la a fi construita din zidarie sau din lemn. Prin utilizarea unui astfel de sistem se obtine o structura usoara, cu performante foarte bune pentru solicitarile caracteristice teritoriul tarii noastre (zapada, vant, cutremur), pretul casei finalizate fiind comparabil cu cel al caselor de lemn.Comments