Verificarea grinzilor de metal IPE, HEA

Ceea ce urmeaza este un instrument de calcul la rezistenta si la sageata (deformatia maxima) pentru grinzi metalice IPE sau HEA.

Datele de intrare se introduc in casutele de text sau se selecteaza dupa dupa cum urmeaza:

  • se alege din lista sectiunea grinzii – profil HEA sau IPE
  • se alege din lista tipul otelului S235 sau S355
  • se alege modul de aplicare a incarcarii
  • se introduce valoarea incarcarii in kgf (kilograme forta) pentru incarcarea concentrata sau in kgf/m (kilograme forta pe metru) in cazul incarcarii distribuite
  • se bifeaza daca in calcul sa fie considerata si greutatea proprie a profilului metalic
  • se introduce lungimea intre reazame (deschiderea grinzii)

Instantaneu la REZULTATE va aparea procentul din capacitatea portanta, la care se ajunge cu datele introduse, deformatia maxima facuta de grinda si deformatia maxima admisibila.


Atentie!! – programul nu verifica stabilitatea (locala sau generala) a profilului. Sageata admisibila a fost considerata l/200.

Comments

8 responses... add one

Buna ziua. pentru realizarea unei hale din europrofile de ex. IPE. cu o lungime de 16m, latime de 12 m si o inaltime de 5m, cu inaltime la coama de 6m cu cu 5 ferme care este dimensiunea minima a profilului care se paote folosi. Va multumesc, TEL. 0724237111

Nu e gresit. Asa am crezut si eu. La incarcarea distribuita uniform este vorba de forta/m (deci de multiplica cu lungimea grinzii), ori cand se bifeaza “pe mijloc”, aceeasi forta devine punctiforma. Incerca programul pt lungimi de 1m si ai sa te convingi. In rest, felicitari celor ce au publicat acest calculator!

Cred ca e o greseala in programul de calcul.Deformatia maxima in mm (care apare in realitate,la grinda,presupun) apare in toate simularile ca fiind mai mare atunci cand aceeasi forta (greutate) este “uniform distribuita” decat atunci cand greutatea este “concentrata pe mijloc”.Asta e ilogic si contraintuitiv.Intrucat deformatia maxima este cea intamplata la mijlocul grinzii(datorita flambarii in forma de arc de cerc) este clar ca punctul cel mai de jos va fi cel de la mijlocul arcului de cerc.
Ori cand eu concentrez toata forta pe mijlocul grinzii,atunci ar trebui sa se intample deformatia cea mai mare.

Daca va rog ma puteti ajuta cu niste formule de calcul pentru teava rectangulara si teava circulara. Va multumesc anticipat

poti sami calculezi ce fel de profile trebuie sa folosesc pt o hala de 15.5x12m?

Merci,
ben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*