Energie electrica sau gaze pentru incalzire

bransament la gazeEste o intrebare la care credem ca stim dinainte raspunsul – GAZE. Totusi in urma unui calcul realizat in functie de mai multi parametri se poate ajunge la o concluzie contrara. Desi ACUM pretul unui kwh de energie produs prin arderea gazelor este mai mic decat cel al unui kwh rezultat din trecerea curentului electric printr-o rezistenta, proiectiile statistice prevad o schimbari  pe termen mediu si lung.

Sa luam de exemplu urmatorul caz:

  • Se construieste o casa de 120mp,
  • Casa este  foarte bine izolata – 15cm polistiren, tamplarie cu geam termopan triplu – consideram un necesar de energie pentru incalzire de 70kWh/mp intr-un an.
  • Bransamentul la reteaua de gaze consta, sa zicem, 15000 RON (teava nu trece prin fata casei si platesti cateva zeci de metrii de extindere a retelei).
  • Sa zicem ca centrala si instalatiile costa la fel in ambele variante 7500 RON.

Daca calculam  cheltuielile TOTALE ( racordare, instalatii, facturi)  pe o perioada de 20ani vom ajunge la urmatoarele rezultate: 52.127RON – pentru gaze si 50.000RON pentru varianta electrica. Cum s-a ajuns la un astfel de rezultat vedeti in: Cum e mai rentabil sa incalzesti casa? – articol in blogul nCASE – magazin online de proiecte case si vile

 

 

Comments

27 responses... add one

Comercializăm sobe, șeminee pe lemne și peleți, din gama Moretti Design Italia. Pentru mai multe detalii contactați-ne la numărul de telefon 0746342435 sau lăsati un mesaj pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/moretticaminiro/
pentru a vedea produsele intrați pe site-ul nostru : www.moretticamini.ro
avem garanție 5 ani, produse de înalta calitate fabricate în totalitate în Italia, aprindere automată, control al siguranței, si pana la 6000 de lei înapoi cu programul casa verde.

La mine in zona, zona Berceni de sud din Bucuresti firma de constructii a ales sa mergem pe incalzire pe gaze, aici sunt fluctuatii de tensiune, stiti cumva daca cu o sursa se poate rezolva problema?

Pentru constructia case si instalatii am lucrat cu ei http://www.urbanartconstruct.ro/

Facusem pe un forum o estimare la costuri si 1 kw de energie il obtineam cu o unitate la arderea lemnelor, cu 3 unitati la arderea gazelor si cu 6 unitati la folosirea curentului.

O analiza comparativa era pe forumul http://sobarul.com

@Cris, zona Dobrogei, este una oportuna pentru utilizarea pompelor de caldura aer-apa. Cu o instalatie corespunzatoare, SCOP-ul acestora poate ajunge si la 4-4.5 .

O alta varianta ar fi utilizarea peletilor pentru un confort mai sporit sau cazanelor pe lemne dotate cu puffer sau cele cu ardere tip lumanare, insa acestea, pe lemne trebuiesc alimentate cel putin odata la o jumatate de zi – o zi in functie de cat de frig este afara.

interesant calculul. probabil vom opta pt varianta electrica

Mai sunt, din pacate, si zone fara gaze, precum Oradea sau Constanta. Si atuncim optiunile devin extrem de limitate.

Momentan, e mai rentabil sa te incalzesti pe gaz.
Curentul fata de alte surse e mult mai scump, raportat la cantitatea de caldura obtinuta.
In loc sa investiti in bransamente si centrale electrice (care ar fi ceva mai sigure pentru ca n-au scapari de gaze), mai bine investiti in izolatii termice. Iar pentru gaze, exista senzori si multe reguli de utilizare pe care ar fi bine sa le respectati intocmai: gura de aerisire, senzori de calitate (nu chinezarii), centrala amplasata in camera corespunzatoare, etc.

Vedeti dumneavoastra, n-ati luat in considerare faptul ca si bransamentul electric este destul de costisitor. Personal prefer sa gatesc pe plita electrica si in cuptor electric, insa incalzirea unei locuinte este tot mai rentabila pe gaz sau chiar cu lemne sau peleti.

Sincera sa fiu consider ca in viitorul apropiat totul o sa fie pe curent! Am vazut in alte tari din europa ca foarte putine persoane folosesc gazul. Acum in Romania inca este mai ieftin dar ganditiva ca pretul nu a fost liberalizat, deci este tinut de stat cu subventie, dupa liberalizare sa va tineti bine!

Referitor la reducerea costurilor se poate face reducere atat la energia electrica(becuri economice pozitionatea corespunzator in incapare) cat si la apa(inlocurirea instalatiilor vechi pentru a reducere pierderile,renuntatare la cada si incloucuirea ei cu o cabina de dus ( http://cabinededus.com/ )

Eu consider ca pretul pentru incalzirea unei case este decent doar daca casa este foarte bine izolata.Romanii nu sunt invatati sa economiseasca nici la incalzire.80% dintre proprietari lasa casa incalzita cand nu sunt acasa in timpul zile si se plang ca le vin facturi gigantice.Majoritatea propritarilor stau in casa pe timpul iernii in maieu 🙂 cu centrala setata la 24 grade.Asa ceva este inadmisibil intr-o tara civilizata unde desi castigurile sunt mult mai mari decat in Romania.Trebuie sa invatam sa economism fratilor.O economine de 150 lei pe luna aduce la sfarsitul anului un plus in buget de 1800 lei.Cu banii astia te mai incalzesi 2 3 luni de iarna

Uitati aici detalii despre pretul de exploatare al surselor de incalzire. Sper sa nu-l considerati reclama, doar va ajut sa lamuriti acest aspect.

http://itermice.wordpress.com/

Si totusi fiind week-end am reusit sa scriu un articol legat de incalzirea caselor. Va rog sa-mi lasati o adresa de e-mail unde va pot trimite documentul Word.

Deci pana la urma, se poate cu tarif de noapte si pufffer?

Da, se poate si am prezentat si situatia. Dupa parerea mea, orice casa cu un necesar termic sub 7, maxim 8 kw poate beneficia de acest tip de aplicatie. O problema mare este insa pretul investitiei (un puffer de 1500-2000 litri are un pret de ~2000 euro, la care se mai adauga si ventiloconvectoare, IPAT sau calorifere de mari dimensiuni).

Nu inteleg nedumerirea referitoare la casa pasiva. Este prea mica izolatia de 300mm /…/

Da, mult prea mica. Termoizolatia de 300 mm cred ca ar fi potrivita pentru pardoseala. Peretii ar trebui sa beneficieze de 400-500+ mm si tavanul de 600+ mm. Cu geamuri in 3 foi si coeficient 0.6 W/m2K, si sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura cel putin 60%. Partea cu incalzire solara si etc … sa fim seriosi, cat timp incalzeste soarele la noi pe timpul iernii? In Bucuresti, anul trecut, doar 3-4 zile am beneficiat de soare pe parcursul a 3 luni de zile. Asta inseamna 4 zile x 6 ore x 200 w/mp (asta este puterea radiatiei solare pe timpul iernii) x 20 mp geamuri x 55/100 (coeficientul de absortie al geamurilor) = ~50 kwh energie solara captata adica fix …

Sistemul de incalzire poate folosi agent cu temperatura scazuta si in cazul folosiri radiatoarelor, doar ca acestea trebuiesc a avea dimensiuni de 3-4 ori mai mari decat in mod obisnuit (a se compara si radiatoarele centralelor in condensatie fata de centrala clasica).

Din pacate nu ma pricep la scris articole si nici nu este o pasiunea a mea. Daca doriti puteti face o sinteza la ce am scris aici.
Insa trebuie tinut cont de faptul ca pretul kwh electric este in cel mai fericit caz de 2 ori mai scump decat cel obtinut din gaz.

Domnul Mihai (care se semneaza eu) este foarte activ si asta imi place. Imi place de asemenea ca sunteti bine pregatit si, chiar daca incepeti posturile cu atitudine negativa, va reveniti pe parcurs.
Ceea ce am scris eu acolo si starneste discutii (marturisesc ca asta imi place si imi aduce trafic), este rezultatul unui rationament si al unor calcule bazate pe anumite ipoteze (acelea pe care le calificati aberatii). Deci pana la urma, se poate cu tarif de noapte si pufffer?

Nu inteleg nedumerirea referitoare la casa pasiva. Este prea mica izolatia de 300mm, mai ales daca primim o leaca de energie si prin insorire si avem ventilatie cu recuperare de caldura? O casa pasiva este un subiect mare, iar blogul este de popularizare, am incercat sa dau niste explicatii succinte asupra acestui concept. Am gresit?

Observatia cu electrocasnicele care consuma curentul scump din timpul zilei este cat se poate de pertinenta. Merita calculat. Cu un plus de investitie ar fi interesanta instalarea a 2-3 kW de fotovoltaice on-grid pentru acoperirea cunsumului dat de electrocasnice ziua.

De asemenea, sunt absolut de acord ca sistemul de incalzire ar trebui sa foloseasca agent termic rece, adica sa fie prin pardoseala sau cu ventiloconvectoare. In plus, astfel va fi relativ simplu sa fie schimbat sistemului (ma gandesc la instalarea unei pompe de caldura in locul centralei electrice) atunci cand va exista disponibilitatea financiara pentru aceasta.

Daca aveti o alta abordare asupra subiectului, va invit sa elaborati un articol coerent si documentant si va promit ca vi-l public.

Si mai revin cu o completare.
Tarif de noapte? Puffer? Numai aberatii. Oamenii aceia ar trebui sa vorbeasca de cu totul altceva nu de sisteme de incalzire.
Stiti ce presupune folosirea tarifului de noapte si puffer la o casa cu un necesar termic de 20 kw?
Presupune o centrala de 53 kw (pentru a putea genera necesarul total de 480 kw in doar 9 ore cat “tine” tarfiul de noapte) si un puffer de ~5200 litri (in cel mai fericit caz, si anume se foloseste incalzire prin pardoseala care functioneaza la 35*C tur).
Deci din start aceasta solutie cade pentru o asemenea casa.

La o casa cu un necesar mai mic (5 kw spre exemplu ca tot am pornit cu acest necesar), este posibil acest lucru intr-adevar.
Ar fi nevoie doar de o centrala de 14 kw si un puffer de ~1000-1500 litri (depinde daca se foloseste incalzire prin pardoseala sau cea clasica cu radiatoare).
Insa trebuie sa tinem cont si de restul consumatorilor din casa, caci s-ar putea sa dam pe mere ce luam din vanzarea perelor.

Am avut intr-adevar o astfel de aplicatie insa casa nu depasea 6 kw (~200 mp utili) si s-au folosit calorifere dimensionate la o temperatura 40*C tur. In plus, toate electrocasnicele erau clasa A+ si in timpul zilei utilizatorii erau plecati la servici, acasa fiind doar copilul lor de 14 ani (adica ar avea un consum electric destul de mic pe parcursul zilei).

Daca doriti calcule detaliate le pot oferi si pe aceastea. Acuzatiile nu au fost nefondate. Identitatea mea nu conteaza. Si daca va spun ca ma cheama Mihai, lucrul acesta nu ma scoate din anonimat, raman doar un cititor al acestui blog care are o opinie de spus.

Pretul kwh electric este cel pe care il recomand tuturor utilizatorilor ce se incalzesc electric si anume CTP >6kw al carui pret este 0.43 ron (cu toate taxele si accizele). Si caruia nu am adaugat si pretul rezervarii de ~0.54 ron/zi.

Site-ul la care faceti referire induce la fel de mult in eroare. De cand casa pasiva are nevoie doar de 200-300 mm termoizolatie? Habar au ce despre ce vorbesc.

Va rog sa ma contraziceti cu argumente daca am gresit undeva sau daca am facut afirmatii nefondate.

@anonimul “eu”. 1. Ar fi civilizat sa va prezentati, mai ales ca v-ati lansat in niste judecati de valoare.
2. Cifrele mele au in spate un calcul. Linkul de la sfarsitul articolului conduce la un articol muuuult mai amplu, care explica amanuntit ipotezele in care am realizat acest calcul. L-ati citit? Sau e mai interesant sa incepeti cu “Domnule, nu mai induceti lumea in eroare. Aici prezentati lucrurile foarte amplu si gresit.”
Oricum, ar fi interesant de aflat de unde scoateti sumele acelea pentru energia electrica, la ce tarif o cumparati?

Pentru ca nu mai pot modifica, intr-adevar, termoizolarea casei este singurul mod de a scade factura la incalzire.
O casa de ~50-60 mp utili cu 10 cm termoizolatie a planseului, 15-20 cm pe pereti si 30 cm tavan, impreuna cu geamuri de calitate (de preferabil in 3 foi), ar avea un cost de incalzire lunar de ~100-150 ron cu centrala murala clasica, cu cea in condensatie, costul poate scade si la 70-120 ron.
Este bine sa stabiliti aceste lucruri inca din faza de proiectare.

Domnule, nu mai induceti lumea in eroare. Aici prezentati lucrurile foarte amplu si gresit.
O casa de 120 mp poate avea si 5 kw necesar termic si 20 kw.
Sa le luam pe rand. Cea de 5 kw:
Centrala pe gaz:
– Bransament gaz (de regula ajunge undeva la 4.000 ron)
– Centrala termica in condensatie + calorifere corespunzatoare + accesorii + montaj – ~8.000 ron
Total : ~12.000 ron
Cost estimativ : incalzire – ~330 ron (avantajul condensatiei), ACM (4 dusuri pe zi a cate 50 litri fiecare) – 20 ron (din nou avantajul condensatiei), Gatit mancare (echivalent la o butelie 9 kg/luna) – 15 ron
Total lunar : 365 ron

Centrala electrica:
– Bransament monofazat (0 ron consideram ca este deja)
– Centrala electrica 6 kw + boiler serpentina + calorifere + accesorii + montaj – ~3.500 ron
Total: 3.500 ron
Cost estimativ: incalzire – ~1500 ron , ACM (aceleasi conditii) – 90 ron, Gatit (pret butelie) 70 ron
Total lunar: 1660 ron
Faceti dvs comparatiile.

La casa de 20 kw:
Centrala gaz:
– Bransament idem
– Centrala + accesorii + montaj + radiatoare corespunzatoare – ~11.000 ron
Total : ~15.000 ron
Consum lunar incalzire aproximativ : ~1.400 ron

Centrala electrica:
– Bransament trifazat – ~2.500 ron
– Centrala 20 kw + boiler serpentina + accesorii + calorifere – ~ 6.500 ron
Total: ~9.000 ron
Consum lunar incalzire estimativ : ~6.200 ron.

@ Doru, incalzirea cu lemne este mai rentabila decat cea pe gaz doar daca instalatia este calculata corect si lemnul este cat mai uscat (cel putin 6-7 luni uscat la soare sau 1.5 ani la adapost).

Incalzirea este o mare problema un consum mai mic consta si intr-o buna izolare termica a casei…usiile, termopane si in ultimul caz pentru vara si iarna si control al luminii rulouri exterioare !

Eu auzisem ca si incalzirea pe lemne ar fi mai buna decat gazele, oare e adevarat?

din punctul meu de vedere, costurile create de incalzirea casei pot fi reduse cel mai bine prin izolatia perfecta a casei. foarte important este usa de intrare in casa si tamplaria. Usile si ferestrele casei sunt cele mai slabe puncte de izolatie, de aceea este foarte important ca pe timp indelungat usile de exterior si ferestrele sa fie de o calitate foarte inalta. in alte tari se construiesc “casele pasive”, care prin urmarea alegerii materialelor de constructie, alegerea optima a usilor de interior si de exterior si pozitionarea corecta a ferestrelor, produc mai multa energie decat este investita. exemplu: usa de intrare cu un coeficient ce cel putin 0,9W/m2K, ferestrele pe partea de nord a casei cu o suprafata mult mai mica deca pe partea de sud (Sud-vest), si multe alte detalii la care multi nu se gandesc. din pacate acest trend inca nu a prea aparut la noi in tara dar o sa devina din ce in ce mai important cand pretul gazelor si a energiei o sa creasca.
Totusi exista si firme care ofera aceste materiale care se preteaza pentru casele pasive si in romania: http://www.luxurydoors.ro/usi-exterior-moderne.html

sau firma Silberfenster cu ferestre de cea mai inalta calitate

@Ranio – Depinde la cati bani te bransezi. In plus costurile la gaz si la curent evolueaza… Vezi linkul din partea de jos a articolului.

Din pacate Mihai are dreptate este mult mai ieftin sa te incalzesti si sa gatesti cu gaze in loc de curent chiar daca curentul este mai elegant

@Mihai. Nu am afirmat ca este mai rentabil sa incalzesti electric. Am prezentat un scenariu, pe care l-am socotit cu programul din linkul de la sfarsitul articolului. Va invit sa incercati, totul este documentat destul de serios.

Din articolul dumneavoastra ar rezulta ca incalzirea cu gaze naturale s-ar echivala la costuri cu incalzirea electrica, dar nu este chiar asa. Din punct de vedere al centralelor, sa spunem ca centrala electrica are un randament mai mare, dar din cauza pretului ridicat al energiei electrice, costurile lunare vor fi mai mari in cazul incalzirii cu energie electrica decat pe gaz.
In calculele prezentate de dvs. ati pus si bransamentul de gaz, cu argumentatia ca la electric toata lumea are bransament electric, dar…sa nu uitam ca pentru a incalzi o casa cu energie electrica avem nevoie de un bransament 380V pe care nu-l au toate casele si care costa si ala destul de mult, mai ales daca reteaua din zona nu duce va trebuie trasa linie separata din transformator, in acest caz calculele s-ar schimba total si gazul tot va iesi mai ieftin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*